Ya Allah... sedarkan aku di saat aku terlena dibuai cinta dunia... teguhkan kaki ini untuk terus berdiri di bumiMU... kuatkan hati ini untuk terus istiqamah
di jalanMu... jadikanlah aku diantara hamba-hambaMu yang sabar dan bersyukur... tenangkan jiwaku... redhai kehidupanku.... Ya Allah...

Monday 26 July 2010

masak ayo masak..

"roti kejuu~ roti kejuuu~" - shinchan tu hahhaha

well yg dmasak bukan plang roti keju.. hahaha craving for udang and YES sampai hajat udah.. hahaha with c bibik sja d rumah msa ne.. so tadi aku masak udang lah saja.. hahah

i got the recipe from my fren.. he said he read it somewhere arah blog urg so should give it a try.. haha ea na plang sampai mncuba ckpnya.. so since aku mau udang ya amat~ and aku mau masakan udang lain g slain masak merah.. sooooooooo haha apa slh nya d cuba..

AND berjaya.. hahah rasa nya pun bule la jua.. *krg ku ckp nyaman mcm ku msuk dlm bakul angkat sendiri tia.. hahahah sian jua tu.. parah usulnya*

masakan apa eh namanya aa?? hahah it's "Udang with Broccoli"

chotto matte kudasai! wait! what? Broccoli?? hahah awu yath first reaction ku time kn mncuba.. haha i dun like broccoli.. dan yg sewaktu dgn nya~ *wink*

tp since mseh jua kuat hati ane kn cuba masakan selain masak merah,, take the risk lh! hahaah *bahaya bunyinya* which in the end saya sama sekali tidak memakan broccoli2 berkenaan.. satu saja ku cuba makan but yuck.. nda ku pmandai~ so the rest of the broccoli c bibik makan.. =D ........... hyuu~ hyuu~

ane the pic.. *thnks to camera babah.. hahaha*


hehehe,, what u need?


  • udang.. brapa saja banyaknya
  • broccoli.. d potong2 *honestly nda ku pmandai motong broccoli haha c bibik ku suruh*
  • garam *scukup rasa jgn th kn smua skali ada mcm laut rasanya*
  • tepung kanji *arh original recipe atu cornflour plang tp d rumah nada so aku pakai tepung kanji sja*
  • sos tiram *aku sukaaaaaaaaaaa*
  • minyak hahah of cos.. tp for this aku pakai mentega =D 
and............... the steps?

  1. first of all mngupas udang.. haha aku na suka ne mngupas aa sl mudah luka my jari.. tp na apa2.. take the risk.. udang nyaman kali aa.. 
  2. the kepala udang jgn d buang!! d rabus tu aa *eh banar ne bukan ku main2*
  3. then if dh brabus,, ambil skit sja air kulit udang (around 5 sudu) n simpan arh mangkuk.. will b used soon..
  4. ok.. next ..... if pakai minyak panas kn minyak lh dulu.. i used mentega so mentega skajap saja..
  5. while mnunggu minyak panas lets berusah sama the udangs.. =P udang tu d campur sama garam.. gaul-gaul~ yg bisainya pakai tgn.. =) use plastic glove lh.. then campur sikit tepung kanji (or cornflour).. jgn th byk sangat.. bukannya kn mbuat cucur udang ne! hahahahahha 
  6. pastu masak tia udang atu dulu smpai masak lh pokoknya.. *merah2 tu the colour*
  7. dh masak udang atu,, simpan dulu the udang aside arh piring..
  8.  ok then..... lagi skali panas kn minyak *minyak yg pakai masak udang a2 lh.. syg tu.. mseh dpt d pakai tu* since aku pakai mentega the sisa sikit sja.. so aku tmbah lgi mentega skit.. panaskn~
  9. masukkn tia broccoli~~
  10. then for the sauce - campur sos tiram to ur liking =) AND the air kepala udang td.. erm~ since aku suka ea ada kuah lgi so aku add water sikit.. about 2 sudu air.. haha.. 
  11. gaul the sauce~ gaul~
  12. then.. baruth masukkn smula the udang =) gaul-gaul~ tp make sure jgn lama2 sgt psl the udang udah fully cooked kn before.. =) asal sja the sauce n the udang mixed well.. kira rata ke udangnya.. =)
  13. siap.. and.......................serve it with nasi hahahah!
hehehe,, =D 

p/s: i love seafood.. OH YES! hahaha 


Blogger Templates
 lalalala~
Related Posts with Thumbnails